Plavuizen leggen: hoe werkt dat?

Mike avatar

Mike op 01-12-2015

Plavuizen leggen is een erg secuur werkje en daarom niet door door iedereen zelf uit te voeren. Voor de doe het zelvers die voldoende ervaring hebben en de klus zelf kunnen klaren schreven wij dit artikel. Lees snel verder en ontdek alles over plavuizen leggen.

plavuizen plaatsen

Plavuizen leggen

De keuze voor plavuizen is een prima keuze. Plavuizen zijn namelijk beschikbaar in verschillende stijlen en afmetingen en dienen als een prima bescherming voor uw vloer. Wanneer u de plavuizen zelf gaat leggen zult u rekening moet houden dat deze klus een aantal dagen in beslag kan nemen.

Plavuizen inmeten

Voordat u kunt beginnen met de plavuizen leggen zult u de afmetingen van de vloer moeten weten. Zo kunt u berekenen hoeveel plavuizen u nodig zult hebben en met welke afmetingen. Houdt ook rekening met halve plavuizen. In veel gevallen zal een rij hele plavuizen niet altijd passend zijn en zult u tegels op maat moeten snijden.

Om te controleren of uw berekening goed is kunt u een rij plavuizen op de vloer leggen zodat u een voorbeeld heeft. Een lijn trekken langs de plavuizen maakt het plavuizen leggen in een later stadium makkelijker.

Voorbereiding

Om de plavuizen aan de ondergrond te laten hechten wordt een speciale lijm gebruikt. Veelal vindt u op de verpakking van de lijm de juiste bereidingswijze. Met een lijnkam brengt u vervolgens een laag lijm van een halve centimeter dikte aan op de vloer, waarbij het belangrijk is dat u binnen het uur begint met het leggen van de plavuizen.

Zorg daarom dat u van tevoren al de tegels hebt gesneden die op maat gemaakt moeten worden.

De plavuizen leggen

Na de voorbereiding kunt u beginnen met het leggen van de plavuizen. Bij het leggen van de plavuizen controleert u voortdurend middels een waterpas en/of voegpasjes of de tegels recht liggen. Na het leggen van de eerste rij gebruikt u het best een rubberen hamer om de plavuizen tegels aan te kloppen zodat deze goed vast komen te zitten in de lijm. De waterpas kunt u hierbij weer gebruiken om te controleren of de tegels recht en op dezelfde hoogte liggen.

Plavuizen voegen

Nadat alle tegels gelegd zijn en de lijm is uitgehard, wat meestal een dag duurt, kunt u starten met het voegen van de plavuizen tegels. Een standaard voegmiddel volstaat hierbij. Smeer het voegmiddel met de mortel over de tegels en zorg daarbij dat u extra druk uitoefent bij de voegen. Het overtollige voegmiddel neemt u met een vochtige spons van de plavuizen, waarbij u natuurlijk moet uitkijken dat u geen voegmiddel uit de voegen meeneemt. U kunt dit voorkomen door de voeg even te laten drogen, maar doe dit niet te lang.

Vaak is het zo dat na het drogen een dun laagje voegmiddel achterblift op de plavuizen. Dit is niet altijd even eenvoudig te verwijderen, maar in de bouwmarkten zijn hier speciale reinigingsmiddelen voor verkrijgbaar. In combinatie met een vochtige spons kunt u het laagje sluier van de tegels verwijderen.

Hoe snel of langzaam het reinigen gaat ligt voornamelijk aan de tijd die de vloer heeft gehad om te drogen.

Plavuizen leggen liever uitbesteden?

Plavuizen leggen is enigszins complex en een foutje is zo gemaakt. De gevolgen zijn in dat geval niet altijd te overzien. Om frustratie en geldverlies te voorkomen kunt u er voor kiezen om de pplavuizen te laten leggen door een vakman. Zo weet u 100% zeker dat het eindresultaat optimaal is.

Hierbij is het goed om te weten dat de ene tegelzetter de andere niet is. Dit geldt niet alleen voor het geleverde werk, maar zeker ook voor de kostprijs. Onderling worden verschillende tarieven gehanteerd voor plavuizen leggen en door meerdere vaklui met elkaar te vergelijken kiest u gemakkelijker de vakman die voor u het meest interessant is.

Deze vergelijking levert doorgaans veel geld op. U bespaart namelijk flink op de kosten voor het leggen van de plavuizen. Een besparing die in veel gevallen kan oplopen tot wel 40% van de totale kosten!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!