Tegels voegen

Voordat u kunt beginnen met voegen moeten de tegels eerst goed zijn aangelegd. Voordat we uit gaan leggen hoe u het beste kunt voegen leggen we eerst uit hoe u uw tegels moet plaatsen.

Tegels voegen

Tegels plaatsen

U begint met het uitzoeken van uw tegels. Zijn de tegels voor op uw vloer of voor aan uw wand? Er is een verschil tussen vloertegels en wandtegels. Dit verschil zit hem namelijk in het glazuur. Vloertegels zijn veel slijtvaster dan wandtegels. Verder spreekt men bij wandtegels van steengoed en bij vloertegels van steenwaar. Steenwaar is harder dan steengoed, wat ze geschikter maakt om op te lopen. Vloertegels kunnen wel als wandtegels gebruikt worden, visa versa werkt dit niet goed door de slijtage van het glazuur.

Mortelbed

Als u natuursteentegels heeft kunt u deze het beste in een mortelbed leggen. Dit mortelbed giet u over een stabiliseerlaag van zand en cement. Hierdoor worden de tegels eigenlijk ingemetseld. Deze methode vraagt echter wel om de precisie van een vakman, een verkeerd gelegde tegel krijgt u namelijk nooit meer recht.

Tegels op chape

Waar u ook voor kunt kiezen, vooral bij de wat dunnere tegels, is werken met chape. Op een natte laag chape legt u de tegels zoals gewenst, er moet wel eerst nog wat droge cement gestrooid worden voor een betere hechting.

Tegels lijmen

Nog een andere mogelijkheid is om uw tegels te lijmen, bij grote tegels is het sowieso aan te raden om dubbel te verlijmen. Hierbij lijm je zowel de tegel als de ondergrond in. Op deze manier blijft de tegel beter op zijn plaats zitten. Bij het verlijmen van de tegels bepaalt de ondergrond of u gelijk kunt lijmen of dat u eerst een voorstrijkmiddel moet gebruiken. Dit is van belang voor de kwaliteit van de plaatsing. Eventueel kan het ook nodig zijn de ondergrond te egaliseren.

Tegels plaatsen

Wandtegels plaatsen

Een wandtegel plaatsen werkt op dezelfde manier als dat u een vloertegel plaats. Het enige waar u rekening mee moet houden is de zwaartekracht. Begin altijd van onder en werk naar boven toe. Druk de tegels goed tegen elkaar aan en verwijder overtollige lijmresten met een natte spons.

Voegwerk

Als u klaar bent met plaatsen kunt u gaan voegen. Er moet altijd een kleine ruimte zijn tussen de tegels, dit is om spanningen op te kunnen vangen. Deze open ruimtes kunt u voegen. Hiermee vangt u het krimpen en uitzetten van tegels op.

Gebruik bij de aanmaakspecie voor de voegen steeds dezelfde hoeveelheid water, dezelfde kleur en hetzelfde merk. Zo vermijd u kleurverschillen. Denk goed na over de kleur. Wit is erg mooi maar verkleurt ook het snelst, een lichtgrijze kleur kan dan de oplossing zijn, deze behoudt altijd zijn kleur.

Als u klaar bent met voegen wacht u een kwartier tot de specie bijna droog is, hierna neemt u al het voegwerk af met een vochtige doek. Op deze manier verwijdert u ook meteen de overtollige specie.

Tegelzetter inschakelen?

Tegels plaatsen en voegen is een heel precies klusje waarbij fouten slecht, of helemaal niet, te herstellen zijn. U kunt er daarom voor kiezen uw tegels te laten plaatsen en voegen door een professionele tegelzetter.

U kunt hier gratis meerdere tegelzet offertes aanvragen en vergelijken in prijs en kwaliteit. Op deze manier kunt u flink besparen op uw tegelwerk!

Vragen

Dat mag altijd.

Onze tegelzetters bevinden zich altijd in uw regio. We sturen uw offerte-aanvraag op basis van uw postcode door naar de dichtstbijzijnde tegelzetters.
Omdat u van meerdere tegelzetters (maximaal 6) een offerte krijgt, kunt u eenvoudig vergelijken en besparen op uw tegelzet-klus!
Jazeker! U beslist natuurlijk altijd zelf of u de klus uiteindelijk laat uitvoeren door een tegelzetter. De offerte-aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend.